{scroll down for english}

ΣΤΗΜΟΝΙ





Εγκαίνια / Opening - MISC Athens 23/11/2023
photos by MeMSéA & MISC Athens


Tα κείμενα, ως καθημερινή πρακτική, δημιουργία και ανακάλυψη, κατασκευάζουν τη μνήμη της πόλης στο παργράφουν με ετερογενές βλέμμα και μέσο το κείμενο της εμπειρίας τους στην Αθήνα. Υφασμένα με το προσωπικό στημόνι του κάθε καλλιτέχνη, συντάσσουν αφηγήσεις, διαμορφώνουν ένα νέο γραπτό, χαρτογραφούν και συγκολλούν την ύλη των εμπειριών στο χώρο, παραχωρούνται στο βλέμμα, καλούν σε περιπλάνηση και ανακάλυψη ετερόκλητων χωροχρονικών βιωμάτων. Μοιάζουν με σύγχρονα όστρακα, με ψιχία προσωπικής και συλλογικής μνήμης, που διατηρούν ένα μέρος του πνεύματος της πόλης. Στο ΣΤΗΜΟΝΙ, το κείμενο, ξεδιπλώνεται σε όλες του τις πτυχές· ως κτίσιμο, ως ύφανση, ως ακουστική σύνθεση, και τέλος ή πρωτίστως, ως πεσμένη ύλη που κείται στο έδαφος.


Σύλληψη, κείμενα & επιμέλεια
Στεφανία Ορφανίδου


Καλλιτέχνες

Μυρτώ Ξανθοπούλου
Αντώνης Θεοδωρίδης
Στέλιος Παπαγρηγορίου
Collectif MASI
Γιάννης Στούρνας
Γιώργος Καραηλίας
Φίλιππος Βασιλείου
Αλέξανδρος Μιστριώτης
Γιώργος Βαρουτάς
Άννα Λινάρδου



Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου – Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Χώρος διεξαγωγής 
MISC, Τούσα Μπότσαρη 20, 11741, Κουκάκι, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας
Πέμπτη & Παρασκευή 2-8 μμ
Σάββατο & Κυριακή 12-6 μμ  
και κατόπιν ραντεβού

Είσοδος ελεύθερη

Οργάνωση παραγωγής
MeMSéA & Κατερίνα Αγγέλου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Chora Atelier

Γραφιστική επιμέλεια
Blind Studio

Μετάφραση κειμένων
Γιάννης Καρράς

Τεχνική υποστήριξη
Iris Chryssostalis

Χορηγοί φιλοξενίας
Το Συγγρουόμενο, Underflow

Εγκαίνια
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19:00
με χορηγία από τους Αμπελώνες Μάρκου


~~~~~


ΕΡΓΑ - ΔΡΩΜΕΝΑ *


Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, ώρα 18:00, ΣΥΓΓΡΟΥΟΜΕΝΟ, Φαλήρου 57, 11742, Αθήνα
Η ΦΑΛΑΙΝΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ – παρουσίαση μακέτας φωτογραφικού βιβλίου από τον Γιώργο Καραηλία

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 18:00, ΠΛΑΤΕΙΑ, Φαλήρου & Μπότσαρη γωνία, 11742, Αθήνα
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ – performance από τον Φίλιππο Βασιλείου

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20:00, MISC, Τούσα Μπότσαρη 20, 11741 Αθήνα
ΑΘΗΝΑ Σ' ΑΚΟΥΩ – ανάγνωση ποιήματος από τον Αλέξανδρο Μιστριώτη

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 18:30, UNDERFLOW, Καλλιρόης 39, 11743, Αθήνα
ΣΑΪΤΑ – αυτοσχεδιαστικός μουσικός διάλογος από την Άννα Λινάρδου και τον Γιώργο Βαρουτά

* Μια ώρα πριν από την έναρξη κάθε έργου-δρώμενου θα πραγματοποιείται ξενάγηση από την επιμελήτρια και τους καλλιτέχνες στο χώρο της έκθεσης στο MISC Athens.


~~~~~

H Μυρτώ Ξανθοπούλου (γ. Eλσίνκι 1981) είναι εικαστικός, και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. H βιωματική σχέση με τη φθαρτή ύλη και τη γλώσσα, σε όλη την κυριολεξία και την υπερβατικότητά τους, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συγκροτούν την πρακτική της. Δουλεύει με ποικίλα μέσα, εγκαταστάσεις, σχέδια, κατασκευές, βίντεο και κείμενα. Αναζητώντας μια ποιητική του καθημερινού και του οικείου, της τρυφερότητας και της ταλαιπώριας, τα έργα της διαπραγματεύονται θέματα ταυτότητας, εντοπιότητας, γλυπτικής και χώρου. Η πέμπτη ατομική της έκθεση με τίτλο Καταιγίδα (δεν έχω στυλό) παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2022, ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και πρότζεκτ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μουσεία, γκαλερί και ανεξάρτητους καλλιτεχνικούς χώρους.

Ο Αντώνης Θεοδωρίδης (γ. 1984 στη Δράμα) χρησιμοποιεί ποικίλες φωτογραφικές στρατηγικές, εξετάζοντας τις εντάσεις μεταξύ ρευστότητας και στάσης, προσωπικής και ιστορικής μνήμης, του απαξιωμένου και του παρθένου. Το έργο του αντλεί έμπνευση από το φυσικό και εννοιολογικό τοπίο της πόλης, καθώς επίσης και από αρχειακές φωτογραφίες τρίτων και βάσεις δεδομένων εικόνων. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και κάτοχος πτυχίου MFA Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Hartford των Η.Π.Α.. Η πρακτική του είναι ένα μείγμα παραδοσιακής αναλογικής φωτογραφίας μαζί με ψηφιακές τεχνικές, κολάζ και εγκαταστάσεις.

O Στέλιος Παπαγρηγορίου (1983) ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Είναι εικαστικός, συγγραφέας και μουσικός. Χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, όπως ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, λογοτεχνικό κείμενο, ήχο, ψηφιακό βίντεο, κ.ά. Τα θέματά του αφορούν κυρίως στη μορφή του ανθρώπου και στις παραμορφώσεις που αυτή μπορεί να υποστεί. Ζωγραφικά και γλυπτικά έργα του έχουν παρουσιαστεί σε άλμπουμ των δισκογραφικών Slovenly, Fourth Dimension, Sovn Records, Fort Evil Fruit και Άγιος Άνθρωπος. Έργα του έχουν εκτεθεί μεταξύ άλλων στους χώρους Velvet Room, Communitism, Kick (ατομική έκθεση «If My Body Had A House»), One Minute Space και στον Ελαιώνα. Νουβέλες και διηγήματά του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη και Τόπος. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του προγράμματος υποστήριξης καλλιτεχνών ΙΣΝ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολείται με τη μουσική και τα live performances με το όνομα STYLIANOS OU.

Η Collectif MASI ιδρύθηκε to 2018 από την αρχιτεκτόνισσα Μαντλέν Ανηψητάκη και τον κοινωνιολόγο Simon Riedler. Επικεντρώνεται σε έργα πολεοδομικής σκηνογραφίας και κοινωνικής τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει το “Δίκτυο σχοινιών στον πολεοδομικό ιστό” (Κεντρική και Νότια Αμερική, 2018-2019) και τη συλλογική παράσταση “1 km as the crow flies” (Ecole d’Architecture Paris-Malaquais, 2021). Έχει εκθέσει στο Espace Voltaire, τη Cité internationale des arts (Παρίσι, 2020), το Steinzeit Gallery (Βερολίνο, 2022) και το Evia Film Project (2022). Στο Residency Ateliers Médicis (Pouillenay, 2020) και στο έργο “Crossing Walls” (Παρίσι, 2021) πειραματίστηκε στη σύνδεση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Έχει συνεργαστεί με το Victoria Square Project, με την Greenpeace και με την Έλευσις 2023. Το 2020 έλαβε το SNF ARTWORKS fellowship. Πρόσφατα, η MASI επιλέχτηκε στο Salon de Montrouge (Γαλλία), στο Eleonas2023 και στο Platforms Project (Αθήνα).

Ο Γιάννης Στούρνας είναι εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται μεταξύ Οξφόρδης και Αθήνας. Η δουλειά του εκτείνεται από την φωτογραφία και τα υαλογραφήματα, μέχρι τις εγκαταστάσεις και τη γλυπτική. Χρησιμοποιεί ξεπερασμένη τεχνολογία και φωτογραφικές πρακτικές του 19ου αιώνα, αντιπαραθέτοντας την εξαιρετική δεξιοτεχνία και το απρόβλεπτο αυτών των αρχαϊκών διαδικασιών, ενώ ωθεί τα όρια των μέσων για να βρει νέα καλλιτεχνικά λεξιλόγια. Το έργο του διερευνά τη λεπτή γραμμή μεταξύ μυθοπλασίας/γεγονότος, αρνητικού/θετικού, τάξης/αταξίας, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέους διαλόγους μεταξύ τους.

Ο Γιώργος Καραηλίας γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 2010 ζει κι εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Η καλλιτεχνική και θεωρητική του πρακτική αφορά κυρίως την τεχνική εικόνα και τις συνδέσεις της με τη σφαίρα του κοινωνικού και πολιτικού. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ και εκθέσεις καθώς και σε διάφορες δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφικών του βιβλίων “EstrangeR” (Kehrer Verlag Heidelberg, 2015) και “Personae non Gratae” (2020). Έχει συμμετάσχει σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά πρότζεκτ ως διοργανωτής, εκπαιδευτής και επιμελητής κι έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Φίλιππος Βασιλείου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα εικαστικών τεχνών (ΜΕΤ) από την ΑΣΚΤ. Ασχολείται κυρίως με την performance, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, το βίντεο και την κατασκευή μεγάλων διαδραστικών εγκαταστάσεων με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα στο δημόσιο χώρο.Από νεαρή ηλικία ασχολείται με το καράτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού.Ο συνδυασμός εικαστικών και πολεμικών τεχνών γίνεται μέρος της τέχνης του. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2018 βραβεύτηκε από την ARTWORKS και είναι Fellow του προγράμματος υποστήριξης καλλιτεχνών ΙΣΝ. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας καλλιτεχνών Trojan Dao, που ασχολείται με την εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain ως εναλλακτικό μέσο παραγωγής τέχνης. Το 2022 εργάστηκε ως βοηθός στο εργαστήριο κεραμικής της ΑΣΚΤ και έχει εργαστεί ως εικαστικός σε σχολεία από το 2017 έως το 2023. Συχνά διοργανώνει καλλιτεχνικά εργαστήρια με θέματα όπως η γλυπτική και η κίνηση.

Ο Αλέξανδρος Μιστριώτης γεννήθηκε στον Καναδά, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε εικαστικά στην Γαλλία. Η πρώτη του καλλιτεχνική γλώσσα είναι η γραφή. Μελέτησε κυκλικά διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, όπως η φωτογραφία, ο κινηματογράφος και τα ≪νέα μέσα≫. Ξεκίνησε να εμπλέκεται στο χώρο των παραστατικών τεχνών κάνοντας βίντεο που εντάσσονται σε παραστάσεις και πλέον επιμελείται συστηματικά την δραματουργία έργων θεάτρου και χορού. Παρουσιάζει κείμενα δικά του ή άλλων στα πλαίσια της έρευνας για ένα θέατρο ανεπίσημο, όπου ελέγχεται η διάκριση μεταξύ θεάτρου, ποίησης και στοχασμού. Επικεντρώνεται περισσότερο στη σύγχρονη προφορικότητα, στην ιστορία και την επιρροή της να διαμορφώνει το δημόσιο χώρο. Η καλλιτεχνική του πρακτική κρατά απόσταση από το θεαματικό, ταλαντεύεται ανάμεσα στα κείμενα και τις εικόνες, την παρουσία και την αναπαράσταση, την πεποίθηση και την αμφιβολία.

H Άννα Λινάρδου ασχολείται με τη φωνή σε όλες της τις εκδοχές, μελετώντας και συνθέτοντας φωνητικές ποιότητες του σύγχρονου και του κλασικού τραγουδιού, παραδοσιακών ιδιωμάτων και extended τεχνικών. Έχει τραγουδήσει ως σολίστ σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει παρουσιάσει έργα της και σεμινάρια με θέμα τη φωνή σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Punkt Festival, Big Bang Festival κ.α.. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους Andrea Molino, Wouter Van Looy, Κο Ishikawa, Arve Henriksen, Jan Bang, Γιώργο Βαρουτά, Χάρη Λαμπράκη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Θάνο Μικρούτσικο, Haig Yazdjian, Βαγγέλη Κατσούλη. Ο πρώτος της προσωπικός δίσκος “Heterotopia” κυκλοφόρησε το 2019. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει τα άλμπουμ Άνω Βυθός (2020), “Etidorhpa” (Vault of Blossomed Ropes, 2021) και συμμετοχές σε πολλά άλλα. Από το 2021 διευθύνει τη Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Γιώργος Βαρουτάς ασχολείται με την τέχνη του ήχου. Η μέθοδός του βασίζεται στη ζωντανή δειγματοληψία και επεξεργασία του ήχου ακουστικών οργάνων και φωνής. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή έργα που ενσωματώνουν τις μουσικές διαφόρων παραδόσεων στη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική (Punkt Festival, Improv Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, κ.α.). Είναι ιδρυτικό μέλος των Vault of Blossomed Ropes. Οι συνεργασίες του σε δισκογραφίες και συναυλίες περιλαμβάνουν τους Steve Jansen, Ko Ishikawa, Chris Culter, Jan Bang, Arve Henriksen, Άννα Λινάρδου, Νίκο Σιδηρoκαστρίτη, Βάσω Δημητρίου, Χάρη Λαμπράκη, Νίκο Φωκά, Στέλιο Ρωμαλιάδη, Σίμο Ρηνιώτη και άλλους. Το 2018 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο “Chronostasis” από την βρετανική δισκογραφική εταιρεία ReR Megacorp του συνθέτη και θεωρητικού της μουσικής Chris Cutler.


~~~~~



[1]
Ατελείς, μετέωρες εμπειρίες
χαράσσονται με το στημόνι και το υφάδι, σε καύκαλα γραφής
ο μπερντές σηκώνεται, αποκαλύπτει ένα νέο υφαντό.-


[2]
Η Αθήνα, ως πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, οικοδομήθηκε βάσει μιας σκηνοθεσίας. Η σκηνοθεσία για το βλέμμα του βασιλιά, τη θέα, τη θέαση του ανακτόρου του προς την Ακρόπολη. Η δημιουργία του τριγώνου, του νέου κέντρου της πόλης, με κορυφές τις πλατείες Ομόνοιας, Συντάγματος, Μοναστηρακίου, ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς πολεοδομικών ρυθμίσεων, μετατοπίσεων, σχεδιαστικών επανεγγραφών του υπό ανέγερση ανακτόρου και της απρόσκοπτης θέας του προς τον ιερό λόφο. Η θέση του ανακτόρου μπορεί να μετατοπίστηκε κατά μία πλατεία, από την Ομόνοια στο σημερινό Σύνταγμα, ωστόσο, η χάραξη του τριγώνου υλοποιήθηκε με τη διάνοιξη αρτηριών, αφαιρώντας την κείμενη ύλη του παρόντος και φανερώνοντας την κρυμμένη ύλη του παρελθόντος στο υπέδαφος. Η σύνδεση με το παρόν διεκόπη. Ανάμεσα στο μακρινό παρελθόν και το παρόν, τα συνδετήρια νήματα είναι διάσπαρτα, σχεδόν αφανή. Το μάτι εντοπίζει μια ιστορική ασυνέχεια. Το βλέμμα πέφτει είτε πάνω στα σπαράγματα των αρχαιολογικών ανασκαφών είτε στην ιδιόμορφη συνύπαρξη των διαφορετικών τυπολογιών κτιρίων των τελευταίων δύο αιώνων.


[3]
Η Αθήνα, σε κάθε της σημείο, είναι υφασμένη, άλλοτε λεπτεπίλεπτα και άλλοτε χοντροκομμένα, με μοτίβα. Οι δρόμοι, οι πολυκατοικίες, τα μπαλκόνια, τα αστικά κενά και τα πάρκα, οι αυλές και οι εσωτερικοί κήποι, οι υπέργειες και υπόγειες στοές, τα παράθυρα. Η ομορφιά της πόλης αποκαλύπτεται μόνο αν επιδιώξει το βλέμμα να τη δει. Η εικόνα της αλλάζει, ανάλογα με την περι-στροφή του κεφαλιού. Την τυπολογία των κτιρίων την παρατηρείς μόνο αν σηκώσεις τα μάτια ψηλά. Στο ύψος του εδάφους η αντίληψη του αστικού χώρου επανέρχεται στη μικρή κλίμακα. Τα ισόγεια καταστήματα, εντός και εκτός της επικράτειας των αθηναϊκών στοών, σε επαναφέρουν στο κατώφλι, τη γειτονιά, τη συνύπαρξη των ανθρώπων στο δημόσιο χώρο, τις τυχαίες συναντήσεις, τις υπερρεαλιστικές για το αυτί συζητήσεις, τις κόρνες και τις σειρήνες, τις αστείες χειρονομίες όσων μιλάνε μέσω ασύρματων ακουστικών στο κινητό. Αν πάλι στρέψεις το βλέμμα προς τα κάτω, συναντάς φεγγίτες ημιυπόγειων χώρων να ξεπροβάλλουν από τα cour-anglaise, υαλότουβλα στο πεζοδρόμιο ως φωταγωγοί σκοτεινών υπογείων, σωληνώσεις να αναδύονται από τα έγκατα και να χάνονται ή να ξετυλίγονται σε δαιδαλώδεις διαδρομές, αποκαλύπτοντας άθελά τους τις υπο-δομές που συντηρούν όλο τον αστικό ιστό. Οι μικρές χειρονομίες των πολιτών, η στάση της ενατένισης του αποσπασματικού στο χώρο, της επανάληψης εφήμερων σκηνικών κατασκευών, των σιωπηλών ιχνών της ιστορίας που γράφεται σήμερα, δίνουν υπόσταση και αξία στην ίδια την ύλη και το πνεύμα της πόλης.



[4]
Στον πυρήνα της πρότασης ΣΤΗΜΟΝΙ βρίσκεται η δυνατότητα γραφής, ή επανεγγραφής της κείμενης ύλης της πόλης της Αθήνας, μέσα από την ανασκαφή στο αφανές υπέδαφος, στα άγραφα σημεία της ιστορίας και του πολιτισμού, στη ρίζα του τεκτονικού στοιχείου της αρχιτεκτονικής, που κρύβει μέσα του την ίδια την τέχνη, την παραγωγή ενός έργου, που αφήνει “κάτι να εμφανισθεί”[1] .


[5]
Ο φιλόσοφος Jacques Derrida, στο βιβλίο του Χώρα περιγράφει την ιστορία ενός γηραιού Αιγύπτιου ιερέα που ισχυρίζονταν ότι η μνήμη μιας πόλης πρέπει να αλλοιωθεί δύο φορές για να σωθεί. Ότι η μνήμη που μας μεταφέρεται, δεν επαφίεται μόνο στη γραφή της ίδιας της πόλης, αλλά και “στη γραφή του άλλου, στη γραμματεία μιας άλλης πόλης”[2]. Τι σημαίνει να αλλοιωθεί δύο φορές; Οι γραφές, είτε είναι κείμενα ή τοιχογραφίες, αποκρύπτουν μυστικά. Ποιο μέρος της ιστορίας της Αθήνας άραγε δεν έχει διασωθεί; Δεν έχει αλλοιωθεί δύο φορές; Υπό αυτά τα ερωτήματα, η διάσωση της μνήμης της πόλης γίνεται καίρια. Οι δρόμοι οδηγούν στο παρόν και στο πρόσφατο παρελθόν, στη λήθη, ως το σημείο εκκίνησης της εμπειρίας, στην ιδιότυπη συνάρτηση μνήμης και λήθης του ιστορικού χρόνου. Στο πεδίο των ξεχασμένων, που πλάθεται στην αφάνεια, παράλληλα με το πεδίο των συλλογικών αναμνήσεων.


[6]
Στο ΣΤΗΜΟΝΙ, η χειρονομία της κατασκευής, του κτισίματος και της πλέξης, στον ιστό της πόλης, παραπέμπει στη βίωση μιας πραγματικότητας, στην αφήγηση της ζωντανής μνήμης του σήμερα. Το κείμενο, τα κείμενα στον πληθυντικό ως προς “τη στερεογραφική πολλαπλότητα των σημαινόντων που το υφαίνουν”[3], ως καθημερινή πρακτική, ως δημιουργία και ανακάλυψη, κατασκευάζουν τη μνήμη της πόλης στο παρόν, πλέκονται και αποσυναρμολογούνται συνεχώς πάνω στα νήματα που αποκαλούνται στημόνι,τη βάση για την ύφανση στον πολυσύνθετο αργαλειό, χαράζουν μια πορεία, πλάθονται και μεταβάλλονται, επανεφευρίσκουν νοήματα. Μέσα από το προσωπικό, αποκαλύπτεται το συλλογικό. Το κείμενο, τελικά, ξεδιπλώνεται μπροστά μας σε όλες του τις πτυχές· ως κτίσιμο, ως ύφανση, ως ακουστική σύνθεση, και τέλος ή πρωτίστως, ως πεσμένη ύλη που κείται στο έδαφος.


[7]
Η έκθεση ΣΤΗΜΟΝΙ, συνιστά μια συνάρθρωση εννέα πολυμεσικών έργων και δράσεων έντεκα νέων καλλιτεχνών. Όλα τα έργα, επιλεγμένα λόγω των διαφορετικών πρακτικών τους, γράφουν με ετερογενές βλέμμα και μέσο το κείμενο της εμπειρίας τους στην Αθήνα. Υφασμένα με το προσωπικό στημόνι του κάθε καλλιτέχνη, συντάσσουν αφηγήσεις ευμετάβλητες και ανασυντάξιμες, διαμορφώνουν ένα σύγχρονο γραπτό των Αθηνών, χαρτογραφούν και συγκολλούν την ύλη των εμπειριών στο χώρο και παραχωρούνται στο βλέμμα. Εκτίθενται στις υπόλοιπες αισθήσεις και καλούν σε περιπλάνηση και βίωση ετερόκλητων χωροχρονικών βιωμάτων. Τα έργα θα μπορούσαμε να τα παραλληλίσουμε με σύγχρονα όστρακα, με ετερόκλητα ψιχία προσωπικής και συλλογικής μνήμης, μιας μνήμης που τους έχει κληρονομηθεί, και εντός αυτής συνεχίζει να διατηρείται ένα μέρος του πνεύματος της πόλης. Συνθέτουν, εν τέλει, μια ψυχογεωγραφία πολλαπλών αναγνώσεων, προσομοιάζοντας, ίσως, σε μια σύγχρονη αθηναϊκή εκδοχή, τη “Γυμνή Πόλη” του Guy Debord και τις πεποιθήσεις των Καταστασιακών για το Παρίσι τις δεκαετίες 1950-'60, βασισμένες στον αυθορμητισμό, τη δημιουργικότητα, το παιχνίδι και την ελευθερία.


[8]
Με την αταξία μιας πλασματικής ταξινόμησης, μέσα στον εκθεσιακό χώρο και στη γειτονιά του Κουκακίου διασταυρώνονται τα κείμενα εννέα έργων, ως αποσπάσματα ενός νεογέννητου διαλόγου που πραγματεύεται την εντοπιότητα. Όλα τα εικαστικά έργα και τα έργα δρώμενα, στοχεύουν στην ενεργοποίηση του κοινού και της μνήμης, σε ανοιχτές συζητήσεις γύρω από θέματα που αφορούν την πόλη, την ενοίκηση του δημόσιου χώρου της, την πολιτειότητα, την προσωπική σχέση του κάθε καλλιτέχνη με αυτήν, και τέλος, την εξοικείωση με τη διαδικασία δημιουργίας σύγχρονων και συνάμα διαχρονικών έργων. Προσκαλούν τον επισκέπτη να γίνει συν-δημιουργός μιας σύγχρονης γραμματείας, για το πνεύμα της πόλης στην οποία κατοικεί ή περιδιαβαίνει και να υφάνει το δικό του πλεκτό κείμενο για την Αθήνα. Άλλωστε, το ΣΤΗΜΟΝΙ, είναι πρωτίστως ένα παιχνίδι γραφής.


[9]
Το κάθε έργο περιγράφει μια διαδικασία, ένα συμβάν. Είναι η συνάντηση και η συνάρτηση υλικών που είχαν μια προηγούμενη και έχουν μια επόμενη ζωή. Μέσα στην ίδια την εργασία του κειμένου, εναποτίθενται πολλαπλές γεω-γραφίες και βιωμένες εμπειρίες. Ο συνδυασμός τους καθιστά τους τόπους έκθεσης και παρουσίασής τους, σε σκηνή και σκηνικό της ιστορίας.


Αθήνα, 1/11/2023
Στεφανία Ορφανίδου

----
[1] - Heidegger, M. (2008). Κτίζειν, Κατοικείν, Σκέπτεσθαι, Αθήνα: Πλέθρον
[2] - Derrida, J. (2000). ΧΩΡΑ, Αθήνα: Ινστιτούτο του βιβλίου – Α.Καρδαμίτσα
[3] - Barthes, R. (2007). Εικόνα, Μουσική, Κείμενο, Αθήνα: Πλέθρον






<     -     >

STIMONI



Texts, as a daily practice, creation and discovery, construct the memory of the city in the present. They are constantly knitted and unknitted as if the threads of a warp (stimoni in Greek), over and under which other threads are passed to make cloth. STIMONI exhibition is an articulation of nine artistic multimedia projects and performances by eleven artists. The works, chosen for the different practices they incorporate, write with their different gazes and media the text of their own experiences of Athens. Woven with the personal warp of each artist, they compose narratives, and form new writings. They weld their matter in space, surrendering to the act of looking, inviting one to wander and discover diverse spatio-temporal experiences. Like shells, or scraps of personal or collective memories, they preserve part of the city’s spirit. In STIMONI, the text unfolds in all its parts; as construction, as weaving, as an acoustic composition, and finally, or primarily, as fallen matter lying on the ground.


Concept, texts and curation
Stefania Orfanidou



Artists

Myrto Xanthopoulou
Antonis Theodoridis
Stelios Papagrigoriou
Collectif MASI
Yannis Stournas
Yorgos Karailias
Filippos Vasiliou
Alexandros Mistriotis
Giorgos Varoutas
Anna Linardou



Exhibition duration
Thursday 23 November – Sunday 10 December 2023

Venue
MISC, Tousa Botsari 20, Athens 11741

Opening hours
Thurday & Friday 2-8 pm
Saturday & Sunday 12-6 pm
and by appointment

Free entrance

Production organization:
MeMSéA & Katerina Aggelou

Architectural design
Chora Atelier

Graphic design
Blind Studio

Text translation
Iannis Carras

Technical support
Iris Chryssostalis

Sponsors
Syggrouomeno, Underflow

Opening
Thursday 23 November 2023, at 19:00 
sponsored by Markou Vineyards

~~~~~


PERFORMANCES*

Sunday 26 November 2023, at 18:00, SYGGROUOMENO, Falirou 57 str., Athens 11742
THE WHALE AND THE CITY presentation of a photobook mockup by Yorgos Karailias

Saturday 2 December 2023, at 18:00, SQUARE, Falirou & Botsari cornerAthens 11742
INAUGURATION TO THE OTHER – performance by Filippos Vasiliou

Friday 8 December 2023, at 20:00, MISC, Tousa Botsari 20, Athens 11741
HEAR YOU ATHENS poem reading by Alexandros Mistriotis

Saturday 9 December2023, at 18:30, UNDERFLOW, Kallirrois 39, Athens 11743
SAITA – experimental musical interaction by Anna Linardou & Giorgos Varoutas


* An hour before the start of each performance the curator will give a guided tour at the exhibition space at MISC Athens.


~~~~~

Myrto Xanthopoulou (γ. Helsinki 1981) is a visual artist, and she lives and works in Athens. The experiential relationship with perishable materiality and language, in all their literal and transcendent qualities, is at the core of her practice. She works with a variety of media, such as installations, sculptures, drawings, video and text. Searching for a poetics of the everyday and the intimate, of tenderness and suffering, her works negotiate issues of identity and locality, sculpture and space. Her fifth solo show titled STORM (I don’t have a pen) was presented in Athens in 2022, and she has participated in various group shows and collaborative projects in Greece and abroad, in museums, galleries and independent art initiatives.

Antonis Theodoridis’ (b. 1984 Drama, Greece) practice employs diverse photographic strategies, examining the tensions between fluidity and stasis, personal and historical memory, the abject and the pristine. His work draws inspiration from the city’s physical and conceptual landscape, as well as repurposing archival photographs and image databases. He is a Fulbright Foundation scholar and holds a Photography MFA degree from the University of Hartford, USA. His practice is a mixture of traditional analog photography along with digital processes, collage, and installation.

Stelios Papagrigoriou (1983) lives and works in Athens. He is a writer, and a visual and sound artist. He uses various media such as painting, sculpture, installations, literary text, sound, digital video, etc. His work tackles issues revolving mainly around human form, and the deformations which the latter may suffer. His paintings and sculptures have been featured on the covers of his albums released by the labels Slovenly, Fourth Dimension, Sovn, Fort Evil Fruit, and Agios Anthropos. His work has been exhibited amongst others in Velvet Room, Communitism, Kick (solo show «If My Body Had A House»), One minute Space and Elaionas. His novels and short stories have been published by Nefeli and Topos publishing houses. He has been awarded the SNF Artist Fellowship by ARTWORKS (2021). The last four years he is performing live and recording under the name STYLIANOS OU.

Collectif MASI (2018) was founded by the architect Madlen Anipsitaki and the sociologist Simon Riedler. They focus on urban scenography and social art projects. They have developed the project "A thread network in the urban fabric" (Central and South America, 2018-2019) and the collective performance "1 km as the crow flies" (Ecole d'Architecture Paris-Malaquais, 2021). They have exhibited archive artworks at Espace Voltaire, Cité internationale des arts (Paris, 2020), Steinzeit Gallery (Berlin, 2022) and Evia Film Project (2022). In Ateliers Médicis Residency (Pouillenay, 2020) and in the project "Crossing Walls" (Nuit Blanche, Paris, 2021) they experimented in connecting private and public space. They collaborated with Victoria Square Project, Greenpeace and ELEUSIS 2023. In 2020 they were awarded the SNF Artist Fellowship by ARTWORKS. Recently, MASI was selected at the Salon de Montrouge (France), Eleonas2023 and Platforms Project (Athens).

Yannis Stournas is a visual artist currently working between Oxford and Athens. Stournas’s work spans from photography and stained glass to installation and sculpture. He employs obsolete technology and 19th century photographic practices, juxtaposing fine craftsmanship and the unpredictability of these archaic processes while pushing the boundaries of the mediums in order to find new artistic vocabularies. His work explores the fine line between fiction/fact, negative/positive, order/disorder, trying to create new dialogues between them.

Yorgos Karailias is a visual artist and cultural professional born in Athens. Since 2010 he lives and works between Spain and Greece. His work explores possible ways of interweaving technical images and sociopolitical issues. It has been presented at various international festivals and venues as well as in several publications, including his photobooks “EstrangeR” (Kehrer Verlag, 2015) and “Personae non Gratae” (2020). He also holds an MA in Modern History and he has realized various artistic, curatorial, and educational collaborations with cultural entities and institutions, either individually or with artist collectives.

Filippos Vasiliou lives and works in Athens. He holds a master's degree in visual arts from ASFA. He is mostly focused on performance, sculpture, painting, video and the construction of large interactive installations dealing with the human body in public space. From a young age he has been practicing karate at championship level. The combination of visual and martial arts becomes part of his art. He has collaborated with various groups and participated in exhibitions in Greece and abroad. In 2018 he was awarded the SNF Artist Fellowship by ARTWORKS. He is a founding member of Trojan Dao, an artists group involved in the development of blockchain technology as an alternative means of art production. In 2022 he worked as an assistant at ASFA's ceramics workshop and from 2017 to 2023 as an artist in schools. He often organizes art workshops with various topics such as sculpture and movement.

Born in Canada and raised in Athens, Alexandros Mistriotis studied visual arts in France. His first artistic language is writing. He experimented through different artistic languages, such as photography, cinema and hybrid forms of multimedia. He entered the performing arts field as a video artist. Now he participates in theatre and dance projects mostly as a dramaturg. His own texts are performed as part of his research for an informal theatre where he questions and practically erases the distinction between theatre, poetry and reflection. He is focusing more on contemporary orality, history and its formative influence on public space. His artistic practice is trying to keep a distance from the spectacular; oscillating between texts and images, presence and representation, belief and doubt.

Anna Linardou explores the human voice in all its spectrum. The multitude of styles she performs comes from the study of classical and modern singing, as well as traditional vocal idioms and extended techniques. She has performed as a soloist in music and theatrical productions in Greece, Europe and USA and she has presented projects and seminars about the voice in festivals such us Punkt and Big Bang. Her collaborations include Andrea Molino, Wouter Van Looy, Κο Ishikawa, Arve Henriksen, Jan Bang, Giorgos Varoutas, Harris Lambrakis, Nikos Sidirokastritis, Thanos Mikroutsikos, Haig Yazdjian, Vangelis Katsoulis and others. Her first solo album “Heterotopia” was released in 2019. Her discography includes the albums “The Depths Above” (2020), “Etidorhpa” (Vault of Blossomed Ropes, 2021) and appearances in many others. Since 2021 she has been directing the Intercultural Choir of the Greek National Opera.

Giorgos Varoutas is a sound artist based in Athens, Greece. His method is based on live sampling and processing of acoustic instruments and voice. He has participated in a range of international projects that involve hybrid experiments that bring together contemporary electronic and traditional world music (Punkt Festival (NO), Improv Festival OCC (GR), Big Bang Festival (BE) and others. He is a founding member of ''Vault of Blossomed Ropes'' and ''Skraut''. His collaborations both in discography and as a performer include Steve Jansen, Ko Ishikawa, Chris Cutler, Jan Bang, Arve Henriksen, Kraig Grady, Anna Linardou, Nikos Sidirokastritis, Harris Lambrakis, Vasso Dimitriou, Nikos Fokas, Stelios Romaliadis, Simos Riniotis and more. In 2018 his debut solo album ''Chronostasis'' was released by Chris Cutler's -composer and music theorist- label, ReR Megacorp.

~~~~~

[1]
Incomplete, suspended experiences
etched with warp and weft, carapaces of writing
the lifted curtain reveals a new textile.-

[2]
Athens, the capital of the modern Greek state, was constructed as a stage for the king and his royal gaze, his view, with his palace looking out onto the Acropolis. The triangle, the new city center, with the squares of Omonia, Syntagma and Monastiraki at its three corners, was the result of a series of urban planning arrangements, displacements, and rewritings of the palace as this was constructed to ensure an unobstructed view of the sacred hill. The location of the palace may have shifted one square over, from Omonia to the present-day Syntagma, but the triangle was preserved, with connecting streets serving as its arteries, with the removal of anything contemporary, and with the revelation of vestiges of an underground past. Connections with the present were broken. Threads connecting the distant past and the present were severed, and then rendered invisible. You can see this discontinuity. The gaze falls either on fragments of archaeological excavations or on the miscellaneous building and typologies of the last two centuries.


[3]
Wherever you look, Athens is woven, as if in patterns, delicately or coarsely; streets, housing blocks, balconies, parks, empty spaces, courtyards, indoor greens, overground and underground porticoes, windows. The beauty of the city is only revealed when your eye is searching for it. Turn your head, the image changes. Look up and you can see different styles of building. On the ground level you return to the small scale. Shops, both inside and outside entryways. You’re on a threshold now, in a neighborhood, where people mingle, in public space, bumping into one another, randomly, engaging in surreal conversation, beeping and sirens, the funny gestures of those babbling through wireless headphones. Then look down. You see gaps, basements, semi-subterranean spaces, glass bricks on the pavement, skylights to darker basements, pipes emerging from the bowels of the city and disappearing or unraveling again as they follow their labyrinthine paths, sometimes revealing the sub-structures of an urban entirety. And then you see the small gestures, people contemplating the fragmenticity of space, ephemeral constructions, silent traces of a history rewritten today. This is the spiritof the city, the city that you are looking for.


[4]
At the core of STIMONI lies the possibility of writing, or rewriting the material which constitutes the city of Athens. Excavations of the subsoil, of unwritten parts of history and culture, of the groundwork and masonry of architecture, all concealing art itself, all part of plan allowing ‘something to appear’[1].


[5]
In his book ‘Khôra’, the philosopher Jacques Derrida describes the story of an old Egyptian priest who claimed that the memory of a city must pass through two alterations.Only then can anything be salvaged. And this is not only a question of writing the memory of the city for its own sake, but also a question of who is writing. The other must write, ‘in texts belonging to some other city’ [2]. What does this dual alteration mean? Scripts, whethertextsor images on a wall, conceal secrets. What element of the history of Athens has not been salvaged? What hasn't been altered twice? Salvaging the city's memory - roads leading to the present and the recent past, to oblivion, to the starting point of an experience, to the peculiar interplay of memory and forgetting in historical time. To the field of the forgotten, moulded in obscurity, alongside the field of collective memories.


[6]
In STIMONI, the gesture of building and knitting, of fabricating the city, refer to ways of experiencing reality, that lead to the narration of today's living memory. Text, texts in the plural in terms of "the stereographic multiplicity of signified that weave them”[3], a daily practice, creation and discovery, construct the memory of the city in the present. They are constantly knitted and unknitted as though they are the threads of a warp (stimoni in Greek), the basis for weaving on the loom. They carve a path, they are moulded and altered, and they reinvent meanings. The collective is revealed through the personal. Thetext unfolds before us in all its parts; as construction, as weaving, as an acoustic composition, and finally, or primarily, as fallen matter lying on the ground.


[7]
STIMONI exhibition is an articulation of nine artistic multimedia projects and performances of eleven young artists. All works, chosen for their different practices, write with a heterogeneous gaze and medium the text of their own experience in Athens. Woven with the personal warp of each artist, they compose mutable narratives, new forms of writing about Athens. They weld their matter in space, surrendering to the act of looking. They are exposed to the rest of the senses, inviting one to wander and discover diverse spatio-temporal experiences. The works, like shells, or scraps of personal and collective memories that have been inherited, preserve part of the spirit of the city. They compose a psychogeography of multiple readings, simulating, perhaps, in a contemporary Athenian version, Guy Debord's "Naked City"and Situationists beliefs about Paris in the 1950s-'60s, based on spontaneity, creativity, play and freedom.


[8]
Τhe disorder of a fictitious classification, the texts of nine works intersect in the exhibition space and in the neighborhood of Koukaki, as fragments of a newborn dialogue that deals with localness. All of the artworks and performances aim to activate public memory, and open discussion on issues concerning Athens, the habitation of space, citizenship, the personal relationship of each artist with the city, and finally, familiarity with processes of creating contemporary yet timeless works. They invite the visitor to become a co-worker in a contemporary scriptorium, dealing with the spirit of the city in which he or she lives or walks –to weave his or her own text about Athens. After all, STIMONI is primarily a game of words.


[9]
Each work describes a process, an event. It is the meeting and cohesion of materials that had a previous life and will have an afterlife. Within the work of the text itself, multiple geographies and lived experiences are deposited. Their combination transforms the sites of exhibition into a stage, this is the setting for history.


Athens, 01/11/2023
Stefania Orfanidou

----
[1] - Heidegger, M. (2008). Building Dwelling Thinking, Athens: Plethron
[2] - Derrida, J. (2000). KhôraAthensKardamitsa Publications
[3] - Barthes, R. (2007). Image Music Text, Athens: Plethron



Η έκθεση ΣΤΗΜΟΝΙ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και της MeMSéA. STIMONI exhibition is being held with the financial support by the Greek Ministry of Culture and MeMSéA.



~~~~~



Printing STIMONI at Kostopoulos S.A.



Το ΣΤΗΜΟΝΙ στην Εφημερίδα των Συντακτών - 28/11/2023



Guided Tours / Ξεναγήσεις







Η ΦΑΛΑΙΝΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ / THE WHALE AND THE CITY
a lecture-performance by Yorgos Karailias
26/11/2023 - Syggrouomeno







ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ / INAUGURATION TO THE OTHER
a performance by Filippos Vasiliou
2/12/2023 - Square Markou Botsari & Falirou





Poster by Blind Studio
© 2015–2022 
Stefania Orfanidou