ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ

παρουσίαση των βιβλίων ΑΘΗΝΑ Σ’ ΑΚΟΥΩ & PENDULUM
σε φιλοξενία του βιβλιοπωλείου-καφέ FAHRENHEIT 451


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ήταν μια ξεχωριστή παρουσίαση και βραδιά για εμάς. Ως η πρώτη από κοινού παρουσίαση των φωτογραφικών βιβλίων ΑΘΗΝΑ Σ' ΑΚΟΥΩ (Georges Salameh) και PENDULUM (Στεφανία Ορφανίδου), σαν ιδέα ζυμώνονταν εδώ και καιρό, αφενός γιατί και τα δύο βιβλία πραγματεύονται δύο πόλεις του ευρωπαϊκού νότου (Αθήνα-L'Aquila) αποκαλύπτοντας τις συγκλίσεις και αποκλίσεις σε σχέση με την εμπειρία μας σε δύο ετερόκλητους τόπους, αφετέρου, γιατί μεταξύ μας, ο ένας βοήθησε τον άλλο στο σχεδιασμό και στην παραγωγή των βιβλίων.

Ήταν επίσης μια ωραία αφορμή να ανακαλύψουμε νέες συνδέσεις με το παρελθόν μας και το παρόν των δύο πόλεων, να δούμε πώς ο καθένας μας προσεγγίζει μια έτερη πόλη μέσα από μια καταστροφή, είτε ερχόμενος από έναν εμφύλιο πόλεμο ή συναντώντας τα ερείπια από έναν σεισμό. Ο Αλέξανδρος Μιστριώτης φώτισε ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι και το συνέδεσε με την τωρινή καταστροφή της πόλης της Αθήνας, όπου προσωρινές θεαματικά πρόχειρες χειρονομίες τελικά έχουν μόνιμο και καταστροφικό πρόσημο για την ποιότητα της ζωής στην πόλη. Συζητήσαμε, ακόμη, για τη σχέση μας με τους ανθρώπους, το βίωμα, τη μετάλλαξη μιας πόλης μέσα στα χρόνια, την επαναδιαπραγμάτευση με τα ίχνη της παιδικής μας μνήμης.

Ευχαριστούμε θερμά όσους αψήφησαν τη βροχή και την απόσταση ως την -όχι και τόσο μακρινή- Ηλιούπουλη και μας συντρόφευσαν στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου-καφέ Fahrenheit 451.

Ελπίζουμε η συζήτηση αυτή να επαναληφθεί και να ανοίξει και σε περισσότερους στο μέλλον.

Στεφανία Ορφανίδου & Γιώργος Σαλαμέ
A TALE OF TWO CITIES

book presentation of HEAR YOU ATHENS & PENDULUM
hosted by the bookshop-caffe FAHRENHEIT 451 

Athens – L'Aquila. A conversation on the insight into two cities, through a peripatetic experience, a gaze directed at a sense of familiarity and our fainted childhood memory.

In the presentation A TALE OF TWO CITIES of the photographic books PENDULUM and HEAR YOU ATHENS, together with Alexandros Mistriotis, we shared thoughts and confessions about our experience in two diverse cities, that offered us hospitality and shaped us.

We warmly thank all those who attended this lovely and fruitful evening!

Stefania Orfanidou & Georges SalamehPRESS
I-Focus
Artworks
PhotologioFAHRENHEIT 451
Λεωφόρος Μαρίνου Αντύπα 102, 16346, Ηλιούπολη, Αθήνα

© 2015–2022 
Stefania Orfanidou